
Svenska köttbullar med lingon och potatis.
Typisk svensk mat är ofta enkel, lagad med råvaror som finns i naturen eller har odlats i Sverige. Många rätter kommer från tiden då människor levde på landsbygden och behövde ta vara på allt.
Potatis har länge varit en viktig del av svensk mat eftersom den är lätt att odla i Sverige. Den äts till kött, fisk eller grönsaker. Andra vanliga råvaror är morötter, lök, kål och rotfrukter som klarar det nordiska klimatet.

Några klassiska svenska rätter är köttbullar med potatis och lingonsylt, stekt strömming med potatismos och ärtsoppa med pannkakor.
En annan klassisk svensk rätt är blodpudding, som görs av grisblod. Man äter ofta lingonsylt till blodpudding, och dricker mjölk.
På högtider som jul, påsk och midsommer äter många skinka, sill och lax.
Bröd är också viktigt i svensk mat. Man äter ofta hårt bröd som kallas knäckebröd.
Idag äter svenskar ofta mat som inte är traditionellt svensk, som till exempel pasta, pizza, kebab sushi och tacos.