
Surströmming är en mycket speciell svensk maträtt. Den görs av strömming, en liten fisk som liknar sill. Fisken fångas i Bottenviken, i norra delen av Östersjön. Sedan läggs den i saltlag och får jäsa i flera månader.
När burken öppnas luktar det starkt – många tycker att doften är obehaglig. Därför äter man nästan alltid surströmming utomhus. Lukten kommer från jäsningen, som gör fisken sur och stark i smaken.
Traditionen att äta surströmming är särskilt vanlig i norra Sverige. Varje år i augusti kommer “surströmmingspremiären”, då den nya säsongens burkar börjar säljas. Det finns till och med surströmmingsfester där människor samlas för att äta tillsammans.
Surströmming äts oftast med tunnbröd, potatis och hackad lök. En del lägger också till gräddfil. Kombinationen av smaker – surt, salt och mjukt – gör rätten unik.
För många svenskar är surströmming en del av kulturarvet. För andra är det mest en nyfikenhet eller en utmaning. Oavsett vad man tycker om smaken är surströmming något som verkligen väcker intresse – både i Sverige och utomlands.